Według prognoz Komisji Europejskiej z lipca br., produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiowego w UE w 2015 r. wzrośnie w skali roku o 1,8% do ok. 13,5 mln ton. Ekspansji poziomu wytwarzania będą sprzyjały niższe ceny pasz.
W pierwszym kwartale br. unijna produkcja drobiu wzrosła o 4% wobec tego samego okresu 2014 r. Największe dynamiki wzrostu zaobserwowano w Polsce (+16%), Hiszpanii (+8%), Francji (+4%) i Niemczech (+2%). W 2016 r. wzrostowa tendencja w produkcji drobiu w UE powinna utrzymać się (+1,5% do 13,7 mln ton), pod warunkiem braku większych zakłóceń sytuacji rynkowej (choroby, wzrost cen pasz itp.).
Komisja przewiduje, że spożycie drobiu w UE, po znacznym wzroście w 2014 r. (+4%), w 2015 r. zwiększy się już tylko o 1%, a w 2016 r. o dalsze 1,7% do 13 mln ton, czyli przeciętnie do 25,5 kg na jednego mieszkańca. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym oraz wzrost produkcji będą nadal faworyzowały mięso drobiu.
Epidemia ptasiej grypy w USA oraz silny dolar prawdopodobnie osłabią konkurencyjność amerykańskiego drobiu na rynkach zagranicznych, co pozwoli UE dostarczać większe ilości drobiu do niektórych państw azjatyckich i afrykańskich, jak np. Hongkong czy Angola, gdzie do tej pory dominowali Amerykanie. W 2015 r. unijny eksport mięsa drobiu wzrośnie prawdopodobnie o 6,3% do ok. 1,4 mln ton, wspierany silnym popytem ze strony Azji i Afryki.
W 2016 r. dynamika wzrostu wywozu zmniejszy się do ok. 1,7% ze względu na spodziewany powrót drobiu z USA na rynek światowy oraz przejęcie przez Brazylijczyków większego udziału w Chinach (po zniesieniu embarga na brazylijskie mięso) oraz w Arabii Saudyjskiej (zatwierdzenie nowych zakładów). W 2015 r. unijny import mięsa drobiu obniży się prawdopodobnie o ok. 3%, głównie ze względu na spadek dostaw z Brazylii. Spowolnienie gospodarcze w tym kraju wpłynęło na spadek spożycia wewnętrznego wołowiny na korzyść mięsa drobiowego. Brazylia zmieniła również preferowane kierunki zbytu dla swojego drobiu, zyskując większe udziały w rynku chińskim.
Źródło: FAMMU/FAPA