W minioną środę informowaliśmy o kilkugroszowych obniżkach. Dziś drób osłabił się jeszcze bardziej. O ile żywiec przeceniono średnio o 10 groszy, o tyle obniżki mięsa wynoszą już kilkanaście groszy w przeciągu dwóch dni i ponad 20 groszy od początku tygodnia.
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,35 zł/kg), na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od środy (04.11.2015 r.) cena minimalna nie zmieniła się, maksymalna została obniżona o - 0,10 zł/kg, średnia spadła o - 0,10 zł/kg. Tydzień temu (30.10.2015 r.) żywiec kosztował średnio 8 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (23.10.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,20 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,45 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,70 – 5,30 zł/kg (średnia 4,92 zł/kg), na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju. Przez ostatnie dwa dni cena minimalna spadła o - 0,10 zł/kg, maksymalna także o - 0,10 zł/kg, średnia spadła natomiast o - 0,17 zł/kg. I jest to największa przecena mięsa drobiowego w ostatnich tygodniach. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,12 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,08 zł/kg.
W analogicznym okresie w ubiegłym roku (w piątek, 07.11.2014 roku), a więc w tygodniu po Święcie Zmarłych ceny drobiu, zwłaszcza mięsa, osiągały poziom podobny do dzisiejszego. Żywiec osiągał wówczas wartość maksymalnie 3,55 zł/kg, a mięso 5,20 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,30 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,41 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,80 – 5,20 zł/kg (średnia 4,91 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury