Weekend nie przyniósł większych zmian w cennikach. Można wręcz mówić o kosmetycznych poprawkach. Nawet obniżenie o 20 groszy minimalnej stawki żywca przez jedną z ubojni nie wpłynęło znacząco na średnią. Podobna sytuacja jest w przypadku mięsa drobiowego. Tu jednak średnia nawet nie drgnęła, mimo spadku ceny maksymalnej.
Skup kurczak brojler: 3,05 – 3,45 zł/kg (średnia: 3,28 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (13.11.2015 r.) cena minimalna została obniżona o - 0,20 zł/kg, maksymalna została utrzymana, średnia spadła o - 0,01 zł/kg. Tydzień temu (09.11.2015 r.) żywiec kosztował średnio 4 grosze więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,25 – 3,45 zł/kg (średnia: 3,32 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (02.11.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,30 – 3,50 zł/kg (średnia: 3,45 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,70 – 5,10 zł/kg (średnia 4,87 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju. Od piątku cena minimalna nie zmieniła się, maksymalna spadła o - 0,10 zł/kg, średnia utrzymała się na tym samym poziomie. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,91 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,16 zł/kg.
W analogicznym okresie w ubiegłym roku (w poniedziałek, 17.11.2014 roku) ceny drobiu były wyższe o kilkanaście groszy od dzisiejszego. Żywiec osiągał wówczas wartość maksymalnie 3,55 zł/kg, a mięso 5,20 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,30 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,40 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,80 – 5,20 zł/kg (średnia 4,99 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury