zm skiba

kojs

CenyRolnicze
24 września 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8300 EUR EUR - 4.2668 GBP GBP - 5.1237 DKK DKK - 0.5722
Archiwum


23.09.2024 13:54 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-8,80 zł/kg, średnia: 8,52 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Prognozowane spowolnienie wzrostu produkcji drobiu w Hiszpanii

Joanna Kawka

W 2014 r. hiszpańska produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrosła w skali roku o 10% do 1,23 mln ton, a mięsa indyków zwiększyła się o 6,4% do 166 tys. ton. Sprzyjały temu niższe ceny pasz i wzmożony popyt wewnętrzny. W 2015 r. i 2016 r. wzrosty produkcji nie będą już tak duże, ze względu na spadek jej opłacalności i niższe marże producentów.

W pierwszym półroczu br. uboje drobiu w Hiszpanii były już tylko o 1,5% wyższe niż przed rokiem. Wiele gospodarstw produkcyjnych zostaje zamkniętych. W 2014 r. produkcją kurcząt brojlerów zajmowało się prawie 5

tys. gospodarstw, o 1% mniej niż przed rokiem, ich liczba zmniejsza się od 2007 r. Hiszpania jest czwartym producentem mięsa kurcząt brojlerów w UE – po Polsce, Wielkiej Brytanii i Niemczech, z 11% udziałem w unijnym poziomie wytwarzania. Sektor drobiarski stanowi 15,4% produkcji zwierzęcej i 6% całkowitej produkcji rolnej w Hiszpanii. Dzięki wzrostowi produkcji, hiszpański import mięsa kurcząt w 2014 r. był o 17% niższy niż w 2013 r.

W tym roku poziom przywozu może wzrosnąć, głównie z Portugalii, Niemiec i Holandii. Ubiegłoroczny eksport mięsa kurcząt z Hiszpanii wzrósł o 36% w skali roku, zarówno do pozostałych państw członkowskich (+37%), jak i do krajów trzecich (+34%). Głównymi odbiorcami z UE były Francja, Portugalia, Wielka Brytania, Dania, Niemcy i Holandia. Wzrósł znacząco wywóz do RPA (+1064%), Wietnamu (+202%), a także do Hongkongu (+11%). Niektóre kraje afrykańskie – jak Benin, Togo i Gabon mają coraz większy udział w wywozie. W 2015 r. spodziewany jest dalszy wzrost hiszpańskiego eksportu mięsa kurcząt. Hiszpania jest również czwartym producentem jaj w UE – po Francji, Niemczech i Włoszech, ze strukturalną nadwyżką w wysokości 23% w 2014 r. Hiszpańskie pogłowie kur niosek stanowi 13,4% całkowitego stada w UE. W 2014 r. produkcja jaj w Hiszpanii była o 1% niższa niż rok wcześniej.

Spożycie jaj w przeliczeniu na jednego mieszkańca tego kraju wynosi 13,1 kg rocznie i wykazuje tendencję spadkową. Hiszpania jest eksporterem netto jaj, poziom wywozu rośnie nieprzerwanie od 2012 r., a w 2014 r. zwiększył się o 21% w skali roku, w tym 20% do państw unijnych i o 33% do krajów trzecich. W 2014 r. hiszpańskie jaja spożywcze trafiły m.in. na rynki afrykańskie (do Angoli, Mauretanii, Libii, Liberii), a także do Omanu, Izraela, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Hongkongu i Meksyku. W 2015 r. Hiszpania rozpoczęła wysyłki jaj i produktów jajecznych do USA, z uwagi na wzrost zapotrzebowania i spadek amerykańskiej produkcji wywołane ptasią grypą. Obecnie ok. 6% hiszpańskiego eksportu jaj trafia do USA.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu