Na rynku drobiu nadal panuje spokój - z delikatną tendencją spadkową. Cena średnia mięsa nadal się nie zmienia mimo ruchów w cennikach niektórych ubojni, co widać po zmianie cen minimalnych i maksymalnych. W przypadku żywca z kolei utrzymuje się delikatna tendencja spadkowa.
Skup kurczak brojler: 3,10 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,25 zł/kg), na podstawie informacji z 20 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od poniedziałku (13.11.2015 r.) cena minimalna została podniesiona o + 0,05 zł/kg, maksymalna została obniżona o - 0,05 zł/kg, średnia spadła o kolejne - 0,03 zł/kg. Tydzień temu* (09.11.2015 r.) żywiec kosztował średnio 7 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,25 – 3,45 zł/kg (średnia: 3,32 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (04.11.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,30 – 3,50 zł/kg (średnia: 3,45 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,65 – 5,20 zł/kg (średnia 4,87 zł/kg), na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju. Od piątku cena minimalna została obniżona - 0,05 zł/kg, maksymalna została podniesiona o + 0,10 zł/kg, natomiast średnia utrzymała się na tym samym poziomie. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,91 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,09 zł/kg.
W analogicznym okresie w ubiegłym roku (w środę, 19.11.2014 roku) ceny drobiu były wyższe nawet o 20-25 groszy od dzisiejszego poziomu. Żywiec osiągał wówczas wartość maksymalnie 3,60 zł/kg, a mięso 5,30 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,45 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,80 – 5,30 zł/kg (średnia 5,03 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
*Porównanie z ubiegłą środą jest niemożliwe, ponieważ był to dzień wolny od pracy, dlatego pod uwagę wzięliśmy ceny z poniedziałku, 9.11.2015 r.