Przed weekendem ceny drobiu jeszcze spadły, ale zmiany w cennikach były kosmetyczne. Średnie ceny żywca i mięsa spadły o gorsz, maksymalnie dwa grosze. Wzrosła nawet minimalna cena mięsa, jednak za tuszkę ubojnie płacą nadal maksymalnie zaledwie 5 złotych za kilogram, a za brojlery 3,30 zł/kg. Drobiarze na pewno nie są zadowoleni z takich stawek, tym bardziej, że zbliżają się święta. W analogicznym okresie ubiegłego roku drób był droższy o ponad 50 groszy.
Skup kurczak brojler: 2,80 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,08 zł/kg), na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od środy (25.11.2015 r.) cena minimalna i maksymalna zostały utrzymane, średnia spadła o kolejne - 0,01 zł/kg. Tydzień temu (20.11.2015 r.) żywiec kosztował średnio 12 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,00 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,20 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (13.11.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,25 – 3,45 zł/kg (średnia: 3,29 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,40 – 5,00 zł/kg (średnia 4,63 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju. Od środy cena minimalna wzrosła o + 0,10 zł/kg, maksymalna została utrzymana, jednak średnia spadła o - 0,02 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,80 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 4,87 zł/kg.
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 48. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 28.11.2014 r.):
brojler 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,51 zł/kg),
tuszka 4,90 – 5,40 zł/kg (średnia 5,09 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury