Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie w ubiegły wtorek 24 listopada br. ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w małym, przydomowym gospodarstwie w departamencie Dordogne, w regionie Akwitania, w południowo-zachodniej części Francji.
Zakażone stado składało się z kurcząt brojlerów i kur niosek. Zanotowano 22 padnięcia u drobiu, a pozostałe 10 szt. poddano przymusowemu ubojowi. Wprowadzono również strefy zapowietrzoną i zagrożoną oraz inne środki ochronne wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE. Minister rolnictwa Francji Stéphane le Foll podkreśla, że spożycie mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne.
Minister zarządził uruchomienie krajowego planu zwalczania ptasiej grypy, który obejmuje również monitorowanie dzikiego ptactwa w regionie zakażenia. Jest to pierwszy przypadek ptasiej grypy we Francji od 2007 r. Szczep H5N1 spowodował w ostatnich latach znaczne straty u drobiu w Azji i na Bliskim Wschodzie. Od 2003 r. zanotowano w 15 krajach 650 przypadków zachorowań wśród ludzi z powodu zakażenia tym wirusem, zwykle w wyniku kontaktu z zakażonym drobiem. Śmiertelność wynosiła ok. 60%. Po potwierdzeniu ogniska ptasiej grypy, niektóre kraje np. Egipt i Japonia wprowadziły tymczasowy zakaz importu drobiu i produktów drobiowych z Francji.
Źródło: FAMMU/FAPA