Wydaje się, że cena 3,00 zł za kilogram żywca drobiowego jest żartem z hodowców. Dziś taka cena to maksimum, jakie płacą ubojnie. Średnia stawka nawet nie zbliża się do tej granicy. Podobnie jest z mięsem, które obecnie kosztuje średnio kilkadziesiąt groszy poniżej 5 zł, a najniższa cena osiągnęła poziom 4,00 zł. Święta za pasem, Polacy odebrali już grudniowe pensje, popyt niemal na wszystko będzie teraz tylko rósł, a my słyszymy, że towaru jest za dużo. Tak kuriozalnej sytuacji przed świętami jeszcze nie było.
Skup kurczak brojler: 2,60 – 3,10 zł/kg (średnia: 2,80 zł/kg), na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od środy (09.12.2015 r.) cena maksymalna została obniżona o - 0,15 zł/kg, minimalna o - 0,10 zł/kg, średnia spadła o kolejne - 0,05 zł/kg. Tydzień temu (04.12.2015 r.) żywiec kosztował średnio niemal 20 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 2,70 – 3,30 zł/kg (średnia: 2,98 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (27.11.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 2,80 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,08 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,00 – 4,80 zł/kg (średnia 4,29 zł/kg), na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju. Od środy ceny minimalna i maksymalna wprawdzie się nie zmieniły, jednak średnia spadła o - 0,03 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,49 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 4,63 zł/kg.
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 50. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 10.12.2014 r.):
brojler 3,30 – 3,65 zł/kg (średnia: 3,47 zł/kg),
tuszka 4,80 – 5,30 zł/kg (średnia 5,01 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury