Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w grudniu 2015 r. wyniosła 179,9 EUR/100 kg i była o 1% niższa niż w listopadzie, o 2% niższa niż rok wcześniej i o 3% niższa w stosunku do średniej z poprzednich pięciu lat.
Polski kurczak kosztuje najmniej w całej Unii
W grudniu kurczęta potaniały w skali miesiąca w 12 państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Portugalii (-16%). Ceny polskich kurcząt obniżyły się o -3,6% do 114,6 EUR/100 kg i pozostały najniższe w całym ugrupowaniu (64% średniej unijnej).
Wzrosty w 10 krajach Wspólnoty
W 10 krajach UE notowania brojlerów wzrosły, lecz skala wzrostu nie przekraczała 3%. Najwięcej za kurczęta płacono w Szwecji (270 EUR/100kg) oraz tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (260 EUR/100 kg). Na spadek cen wpływ mają niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. W najbliższym czasie można się spodziewać utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub ich nieznacznego wzrostu.
Źródło: FAMMU/FAPA