Oczywistym następstwem większego popytu, a mniejszej podaży jest nagły wzrost cen. Rynek drobiu jest wyjątkowo wrażliwy na wahania ilości dostępnego towaru. Obecnie na rynku jest mało żywca drobiowego, dlatego już przed weekendem odwrócił się trend zniżkowy. Dziś podwyżki są kontynuowane i dużo większe niż w piątek. Mięso wycenia się obecnie średnio na niemal 5 zł/kg, a to o ponad 30 groszy więcej niż trzy dni temu.
Skup kurczak brojler: 3,10 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,23 zł/kg, na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (12.02.2016 r.) cena minimalna została podniesiona o + 0,10 zł/kg, maksymalna o + 0,15, średnia wzrosła o + 0,11 zł/kg. Tydzień temu (08.02.2016 r.) brojlery kosztowały 3,00 – 3,25 zł/kg (średnia: 3,11 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,50 – 5,40 zł/kg (średnia 4,97 zł/kg, na podstawie informacji z 20 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena minimalna została utrzymana, maksymalna została podniesiona o + 0,40 zł/kg, średnia wzrosła o + 0,34 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało 4,40 – 4,80 zł/kg (średnia 4,55 zł/kg).
W tabeli prezentujemy, jak kształtowały się ceny drobiu do tej pory:
Asortyment |
Bieżące notowanie |
Poprzednie notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni |
brojler |
3,10 – 3,40 |
3,00 – 3,25 |
3,00 – 3,25 |
2,80 – 3,20 |
3,30 – 3,60 |
tuszka |
4,50 – 5,40 |
4,50 – 5,00 |
4,40 – 4,80 |
4,30 – 5,20 |
5,00 – 5,50 |
* podane ceny w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki w konkretnym dniu.
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob