Od listopada 2015 r. do chwili obecnej we Francji miały miejsce 74 ogniska ptasiej grypy o wysokiej zjadliwości. Ostatnie dwa przypadki zanotowano w dn. 23 lutego w regionie Dordogne w gospodarstwie hodowlanym kaczek do produkcji foie gras.
Tempo rozprzestrzeniania się wirusa jednak znacznie osłabiło się w porównaniu ze szczytem zachorowań z grudnia ubiegłego roku. W styczniu br. Francja przyjęła nową strategię zwalczania ptasiej grypy, która polega na wstrzymaniu na kilka miesięcy (prawdopodobnie do końca czerwca br. ) nowej produkcji kaczek i gęsi, do czasu pełnej dezynfekcji gospodarstw produkcyjnych, ubojni i sprzętu po poprzednich ogniskach zakażeń.
Z uwagi na epidemię, wiele krajów wprowadziło restrykcje w imporcie francuskiego drobiu, w tym Japonia, największy na świecie importer pasztetu z otłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich – foie gras. W dn. 19 lutego br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano decyzję wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/237 z dn. 17 lutego 2016 r. zmieniającą załącznik do decyzji wykonawczej (UE) 2015/2460 dotyczącej niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5 we Francji. Decyzja ta uwzględnia powiększenie przez Francję obszarów ustanowionych jako dalsza strefa zamknięta, gdzie obowiązują ograniczenia weterynaryjne dotyczące przemieszczania drobiu i niektórych produktów drobiowych.
Źródło: FAMMU/FAPA