zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Czesi wykryli salmonellę w polskiej wołowinie

Redakcja

W polskiej wołowinie importowanej do Czech inspektorzy weterynarii odkryli wczoraj salmonellę. Czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna (JRC) nakazała natychmiastowe wycofanie ze sprzedaży około 700 kilogramów wołowiny z Polski.

 

Testy potwierdziły, że mięso zawiera bakterie Salmonelli. Ministerstwo rolnictwa naszych południowych sąsiadów ogłosiło nadzwyczajne środki weterynaryjne: cała wołowina z Polski musi zostać zbadana przed wprowadzeniem na rynek. - Każdy kawałek wołowiny z Polski, który ma zostać przywieziony, będzie musiał zostać sprawdzony przez importera przed wprowadzeniem go do obrotu w celu ochrony zdrowia. Musimy zapewnić bezpieczeństwo naszym konsumentom - powiedział minister rolnictwa Miroslav Toman.

 

Jak podaje czeskie ministerstwo wołowina, pochodzi z zakładu ZPM Biernacki z Jarocina z datą produkcji 8.2.2019 i data ważności 12.3.2019. Towary zostały dostarczone do magazynu Frost Logistics Inc., Jesenická 619, Dolní Jirčany, 13 lutego 2019 r. Mięso w opakowaniach sześciopakowych przechodziło od odbiorcy do innych nabywców. JRC obecnie bada, czy wołowina została dalej rozdystrybuowana. 

 

Salmonelloza jest chorobą biegunkową pochodzenia bakteryjnego. Jest to spowodowane przez bakterie z rodzaju Salmonella, które dostają się do organizmu przez usta (z jedzenia, naczyń, ale także brudnych rąk). Choroba zwykle objawia się problemami jelitowymi. Dla zdrowego, silnego osobnika nie jest to zwykle niebezpieczne, ale może zagrażać starszym, chorym lub małym dzieciom. Salmonella może zostać zniszczona przez odpowiednią obróbkę cieplną żywności. Konieczne jest również przestrzeganie wszystkich zasad higieny.

 

JRC przywiązuje dużą wagę do sprawdzania żywności zagranicznej, a liczba kontroli stale rośnie. Na przykład w 2017 r. inspektorzy przeprowadzili 7 048 zagranicznych kontroli żywności, a w 2018 r. 7 175 kontroli. 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu