zm skiba

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Zakłady mięsne doszły do muru? Nie będzie dalszych podwyżek cen skupu żywca wieprzowego?

Redakcja

Ceny żywca wieprzowego są wysokie, co z pewnością cieszy producentów trzody chlewnej, którzy po okresie gdy musieli dokładać do swojej hodowli, wreszcie wychodzą na swoje. Tymczasem na gwałtowny wzrost cen surowca narzekają zakłady mięsne, dla których podwyżki były zbyt gwałtowne .

 

- W interesie zakładów jest to, aby rolnik zarabiał na swojej produkcji. Natomiast trzeba pamiętać żeby to się dało przełożyć na konsumpcję. Musi być też trzecia strona, czyli handel, który to zaakceptuje, no i oczywiście konsument, który musi zaakceptować wyższa cenę, a na to potrzeba trochę czasu – wyjaśnia Witold Choiński ze związku Polskie Mięso.

 

Jak słyszymy w Agrobiznesie (TVP), dla zakładów mięsnych nie wysokość podwyżek, a ich tempo wzrostu jest najgorsze. W pierwszym kwartale tego roku, żywiec podrożał o 40 proc. Zakłady musiały się z tym pogodzić i skupować surowiec po cenach rynkowych, ale jednocześnie realizować kontrakty zawarte z dystrybucją i handlem, co oznaczało dla nich sprzedaż po cenach niższych niż wynikałoby to z rachunku ekonomicznego.

 

- Te ceny tak szybko podskoczyły, że rynek ich na razie nie zaakceptował. Pokazały to dwie podwyżki na giełdzie niemieckiej, które nie zostały zaimplementowane do polskich realiów. To że ta giełda się podniosła, nie przełożyło się na to, że zakłady podniosły ceny na skupach, ponieważ doszliśmy do muru i nie możemy tego sprzedać – mówi Adam Zdanowski, z zakładu mięsnego Wierzejki.

 

Wg ekspertów popyt na żywiec może utrzymać się na dobrym poziomie dłużej niż to dotychczas bywało. Wszystko dzięki Chinom - największemu producentowi i jednocześnie największemu konsumentowi tuczników na świecie, gdzie wirus ASF dziesiątkuje tamtejsze stado trzody chlewnej. - Ten kraj przez najbliższe lata będzie potrzebował dużo surowca. Nie tylko wieprzowinę, ale też drób i mięso wołowe – mówi Witold Choiński.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: Agrobiznes TVP/własne

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu