kps

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

Ubój bez stresu. Szwajcaria pozwala zabić zwierzę na pastwisku

Redakcja

Szwajcarski rząd dał zielone światło dla uboju zwierząt w gospodarstwach i na pastwiskach. Po wielu latach dyskusji na ten temat zmieniono rozporządzenie w sprawie uboju i kontroli mięsa (VSFK), które wejdzie w życie 1 lipca. Wszyscy hodowcy zwierząt będą mogli poddawać zwierzęta ubojowi w gospodarstwie i na pastwisku, pod warunkiem, że spełniają odpowiednie przepisy i posiadają zezwolenie. W przyszłości dozwolone będzie również znieczulenie i krwawienie zwierzęcia w gospodarstwie rolnym.

 

Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego (FiBL) wraz z organizacjami marek Bio Suisse, Demeter i KAGfreiland z zadowoleniem przyjął decyzję rządu. Wskazali, że około dziesięciu lat prac przygotowawczych pionierskich firm i przemysłu ekologicznego pod przewodnictwem FiBL prszyniosło w końcu oczekiwany skutek. Przedstawiciele przemysłu ekologicznego podkreślili, że ubój w gospodarstwie umożliwia najbardziej optymalny sposób zabijania zwierząt gospodarskich. Testy pilotażowe w kraju i za granicą wykazały, że zwierzęta poddawane ubojowi w gospodarstwie są narażone na znacznie mniejszy stres.

 

Według organizacji ekologicznych pierwsze gospodarstwa stosują już alternatywne metody uboju oparte na pozwoleniach kantonalnych. Zdobyta wiedza wykazała, że ta forma uboju jest szczególnie łagodna dla zwierząt. Zwierzę jest znieczulane w swoim naturalnym środowisku, a następnie wykrwawia się. Po śmierci zwierzę musi zostać zabrane do zatwierdzonej rzeźni w ciągu 45 minut i tam wypatroszone. Według stowarzyszeń, w porównaniu z ubojem konwencjonalnym, ten sposób oszczędza zwierzętom transportu i czasu oczekiwania w rzeźniach. Ma to pozytywny wpływ na poziom stresu zwierząt, a tym samym na jakość mięsa.Przemysł ekologiczny chce teraz promować ubój w gospodarstwach za pomocą różnych środków poprzez zwiększenie aktywności komunikacyjnej i tworzenie różnorakich projektów. FiBL opracuje ulotkę, która da zainteresowanym firmom przegląd różnych metod uboju w gospodarstwach i praktyczne wskazówki.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu