kps

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Trwa kampania obrzydzania konsumentom wołowiny. Ile wody zużywa się do produkcji mięsa?

Paweł Hetnał
Pixabay

- Jesteśmy świadkami obrzydzania konsumentom wołowiny i mięsa oraz pokazywania negatywnych skutków produkcji wołowiny dla środowiska. To modne i popularne. Pamiętajmy, że promowane zamienniki mięsa, to są produkty wysoko przetworzone. To są produkty sztuczne, które zawierają w sobie bardzo wiele substancji takich jak metyloceluloza, która jest wykorzystywana w produkcji kleju do tapet. Za tym wszystkim stoi potężny biznes i potężny rynek, który rośnie z roku na rok. Czeka nas ciężka walka z odkłamywaniem tych teorii, ale nie możemy tego odpuszczać – przekonuje Jacek Zarzecki  - prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

 

- W Światowy Dzień Wody przypominamy, jak cenny jest to zasób i że wcale nie mamy go w naszym kraju tak dużo. Wśród krajów europejskich plasujemy się na szarym końcu pod względem zasobów wodnych. Jak marnujemy wodę? Ogromne jej ilości zużywa się przy masowej produkcji mięsa. 15 000 litrów wody (!) potrzeba by wyprodukować 1 kg wołowiny, gdy tymczasem, żeby wyprodukować 1 kg soi, potrzeba tej wody około 8 razy mniej. Ograniczenie spożycia mięsa, częstsze sięganie po produkty roślinne i niemarnowanie żywności to konieczne kroki, by chronić zasoby wody, dbać o środowisko i nasze zdrowie – przeczytaliśmy 22 marca na facebook’owym profilu Greenpeace Polska.

 

- Te dane, które przedstawia Greenpeace, świetnie wyglądają w tabelce czy na obrazku. Jeżeli mówi się, że do produkcji wołowiny potrzeba 15 tys. litrów wody, to jest to fałszywa informacja – komentuje powyższe dane Jacek Zarzecki. - Musimy pamiętać, że dzielimy ślad wodny na trzy rodzaje, tj.: woda zielona, niebieska i szara. Woda zielona to jest ta, która pochodzi z opadów. Ta woda czy byłaby wykorzystywana przez zwierzęta, czy nie, to i tak dalej pozostaje w przyrodzie. Powinniśmy się skupić przede wszystkim na wodzie niebieskiej. Mowa o wodzie słodkiej, która jest wykorzystywana przy obróbce jak i przy spożywaniu przez zwierzęta. Tutaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej, bo średnia ilość wody potrzebna do wyprodukowania jednego kilograma wołowiny to jest ok. 550 litrów. W zależności od sposobu chowu ta liczba waha się od 50 do 1400 l wody na kilogram. Na przykład francuski instytut naukowy opublikował pracę, z której wynika, że jeden kilogram wołowiny potrzebuje ok. 50 l wody niebieskiej. Greenpeace manipuluje danymi. Śmieszne jest to, że pada porównanie wołowiny z soją, która jest rośliną bardzo mocno wpływająca na masowe wycinki w Amazonii. Rocznie z tego powodu znika z mapy teren leśny o powierzchni województwa świętokrzyskiego.

 

- Jeszcze raz podkreślam, 93 proc. z tych 15 tys. litrów to jest woda zielona, która pochodzi z opadów i nie mogłaby być w żaden sposób wykorzystywana przez człowieka. Woda wykorzystywana przez człowieka to jest średnio ok. 550 l na kilogram. Także aktywiści przedstawiają fałszywe dane i jest to zakłamywanie rzeczywistości. Dlaczego Greenpeace nie powiedział o produkcji awokado? Może dlatego, że rocznie pod produkcję awokado w samym Meksyku wycina się ok. 20 tys. ha lasów i przeznacza się je na sady. To mentalność Kalego. Jeszcze raz podkreślam, hodowla bydła odbywa się w dużej mierze na wodzie zielonej, czyli tej zawartej w roślinach, które zjadają zwierzęta. Trwa zatem proces obrzydzania konsumentom wołowiny i mięsa oraz pokazywania wyłącznie negatywnych skutków produkcji wołowiny dla środowiska. To modne i popularne. Pamiętajmy, że promowane zamienniki mięsa, to są produkty wysoko przetworzone. To są produkty sztuczne, które zawierają w sobie bardzo wiele substancji takich jak metyloceluloza, która jest wykorzystywana w produkcji kleju do tapet. Za tym wszystkim stoi potężny biznes i potężny rynek, który rośnie z roku na rok. Czeka nas ciężka walka z odkłamywaniem tych teorii, ale nie możemy tego odpuszczać. Szczególnie musimy docierać do młodych ludzi, którzy nie mają pojęcia o tym jak wygląda produkcja zwierzęca czy roślinna. Takimi ludźmi jest łatwo manipulować.

 

- Pamiętajmy, też o produkcji soi, która stanowi bazę wielu produktów wegańskich czy wegetariańskich. Faktem jest, że zdecydowana większość upraw tej rośliny jest zużywana na żywienie zwierząt, ale tez ok. 10 proc. stanowi jej zużycie na produkty przeznaczone dla człowieka. Soja to najpopularniejszy składnik tofu, kotletów sojowych, czy napojów sojowych udających mleko. Pora aby ludzie, którzy mówią o wegetarianizmie uderzyli się w pierś – kończy prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

 

W Światowy Dzień Wody przypominamy, jak cenny jest to zasób i że wcale nie mamy go w naszym kraju tak dużo. Wśród krajów...

Opublikowany przez Greenpeace Polska Poniedziałek, 22 marca 2021
Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu