Większą promocję polskiej żywności pochodzącej z łowiectwa zapowiedział w Pułtusku wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk. – Wspólnie z Lasami Państwowymi będziemy otwierać sklepy pod nazwą „Dobre z lasu” – zapowiedział podczas otwarcia I Mazowieckiego Konkursu Kuchni Myśliwskiej i Łowieckiej.
Organizatorami konkursu były: Stowarzyszenie „Wspólnota Polska”, Dom Polonii w Pułtusku, Polski Związek Łowiecki oraz Koło Łowieckie „Czajka”. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.
– Bardzo się cieszę, że polska żywność, również ta pochodząca z łowiectwa, jest tak promowana. Jesteśmy wszyscy przekonani, że, jak mówił Grzegorz Russak, jest najlepsza na świecie i cały świat się o tym przekonuje – mówił wicepremier Henryk Kowalczyk.
- Eksport polskiej żywności rośnie z roku na rok, o kilka, kilkanaście procent, osiągając wartość prawie 40 mln euro, ale w tym pakiecie polskiej żywności również znaczące miejsce powinna zajmować kuchnia myśliwska i żywność myśliwska. Cieszę się bardzo z tej inicjatywy i gratuluję pomysłu – dodał szef resortu rolnictwa.
Nieżyjący już dr Grzegorz Russak – wieloletni dyrektor pułtuskiego Domu Polonii – był propagatorem tradycyjnej kuchni myśliwskiej i kresowej. – Bardzo wytrwale promował kuchnię myśliwską i dlatego nie mogło być lepszego miejsca niż właśnie tutaj, aby konkurs jego imienia przeprowadzić – podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk.
Źródło: MRiRW