zm skiba

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

W 2014 roku eksport polskiej wieprzowiny wyniósł ponad 380 tys. ton

Joanna Kawka

W 2014 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 mld 70 mln EUR. Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 427,2 mln EUR.

W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł ponad 380 tys. ton (spadek o 14,5%), a jego wartość ukształtowała się na poziomie 689,9 mln EUR (spadek o 24,5%). Spadek wywozu tego gatunku mięsa był wynikiem rosyjskiego embarga nałożonego pod koniec stycznia 2015 r. na unijną wieprzowinę po wykryciu na Litwie i w Polsce afrykańskiego pomoru świń u dzików.

Wstrzymany został także wywóz wieprzowiny z Polski do krajów azjatyckich, które w ostatnich latach były znaczącym odbiorcą mięsa wieprzowego z naszego kraju. Przywóz wieprzowiny do Polski zwiększył się o 2,1% w stosunku do poziomu importu z 2013 r., i wyniósł 618,5 tys. ton. Wartość tego importu osiągnęła pułap 1 mld 250 mln EUR. Bilans handlu wieprzowiną pogorszył się, i ukształtował się na ujemnym poziomie -238,4 mln EUR.

W 2014 r. Polska wyeksportowała także 218,4 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (spadek o 6%) o wartości 685,8 mln EUR oraz 70,9 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o 22,5%) o wartości 211,8 mln EUR.

Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne, kształtując się na poziomie -452,9 mln EUR. O powiększeniu się ujemnego salda w handlu żywcem zadecydował wzrost wartości importu bydła (o 15%) oraz drobiu (o 27%), przy równoczesnym spadku eksportu żywca wołowego, świń, drobiu, koni, a także owiec i kóz. W analizowanym okresie wyeksportowano z Polski żywiec wołowy o wartości 52,5 mln EUR, tj. o 22% mniejszej niż przed rokiem. W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu zmniejszyła się o 12% do 12,6 mln EUR. Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (26,1 tys. sztuk, co stanowiło 29% eksportu), do Czech (21,8 tys. sztuk, 24% eksportu), Rumunii (21,3 tys. sztuk, 24% eksportu), Włoch (4,8 tys. sztuk, 5% eksportu), Holandii (4,2 tys. sztuk, 5% eksportu), a także do Słowacji (3,4 tys. sztuk, 4% eksportu), na Ukrainę (3,1 tys. sztuk, 3% eksportu), Litwę oraz do Mołdawii.

W omawianym okresie Polska sprowadziła ponad 5 mln 449 tys. sztuk żywca wieprzowego (wzrost o 6%) o wartości 415,6 mln EUR, tj. o 6% mniejszej niż w 2013 r. Wartość importu drobiu zwiększyła się o 27,4% do 139,7 mln EUR. Żywiec wieprzowy przywożono do Polski głównie z Danii (ponad 3 mln 427 tys. sztuk), Niemiec (ponad 1 mln 106 tys. sztuk), Holandii (472 tys. sztuk), Litwy (268 tys. sztuk), Łotwy (94,8 tys. sztuk), ze Słowacji (54,6 tys. sztuk) oraz z Estonii (15,3 tys. sztuk).

W omawianym okresie Polska wyeksportowała 279,5 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o 8,5% więcej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym eksport tych towarów wzrósł o 8% do 830,6 mln EUR. W minionym roku wyeksportowano z Polski 77,1 tys. ton kiełbas o wartości 213,4 mln EUR. Kiełbasy eksportowano głównie do Wielkiej Brytanii, na Litwę, do Niemiec, Danii, na Węgry, Słowację, do Czech, Łotwy, Rumunii, Estonii, Szwecji, a ponadto do Francji, Rosji, Bułgarii, Holandii, Włoch i wielu innych krajów. W omawianym okresie import przetworów mięsnych do Polski wyniósł nieco ponad 27 tys. ton i był o blisko 2% mniejszy niż przed rokiem. Wartość tego importu zwiększyła się o 1,4% do 113,4 mln EUR.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu