W dn. 6 maja br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/725 z dn. 5 maja 2015 r. ustanawiające ostateczny termin składania wniosków o przyznanie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/360. Termin ten został ustalony na dzień 8 maja 2015 r.
Rozporządzenie 2015/725 weszło w życie w dn. 7 maja br., a rozporządzenie 2015/360 traci moc z dn. 8 maja br. Do umów zawartych na mocy rozporządzenia nr 2015/360, przed wejściem w życie rozporządzenia 2015/725, stosuje się nadal rozporządzenie 2015/360. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwyżkę cen. Za zamknięciem systemu wsparcia przemawiała analiza sytuacji rynkowej. Zgodnie z tą analizą, dopłaty miały pozytywny wpływ na rynek wieprzowiny. Oczekuje się, że nastąpi na nim dalsza stabilizacja cen.
Źródło: FAMMU/FAPA