W kwietniu 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 171 pkt i wobec zmienionego indeksu z marca br. obniżył się o 1,2% (2,1 pp.). W porównaniu do kwietnia 2014 r. ceny żywności były o 19,2% (40,5 pp.) niższe.
Indeks spadał sukcesywnie od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Ceny żywności znajdują się obecnie na najniższym poziomie od czerwca 2010 r. W kwietniu br. potaniały najbardziej artykuły mleczarskie (-67,%), a w mniejszym stopniu również cukier (-1,3%), zboża (-1,3%) i oleje roślinne (-1%). Podrożało natomiast mięso (+1,7% lub 3 pp. do 178 pkt). Był to pierwszy wzrost indeksu cen mięsa od sierpnia 2014 r. Został on spowodowany głownie zwyżką notowań wołowiny i mięsa owczego w Oceanii, gdzie proces odbudowy stad ogranicza możliwości eksportowe.
Ceny wieprzowiny również wykazywały tendencję rosnącą, a drobiu obniżyły się. Głównym czynnikiem oddziaływującym obecnie na sektor mięsny ogółem jest wyższe zapotrzebowanie importowe ze strony Chin, Japonii, USA i Wietnamu.
Źródło: FAMMU/FAPA