kojs

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

W październiku średnia cena wieprzowiny w UE spadła o 3,1 proc. w stosunku do września

Redakcja

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w październiku 2015 r. spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała jedynie wieprzowina (-1,0%). 

Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca, okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w październiku 2015 r. w stosunku do września br. o 3,1%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1419,70 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 1401,00 EUR/t (1574,00 USD/t).

W październiku 2015 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną z października 2014 r. aż o 31,6%, natomiast w stosunku do ceny z września 2015 r. wzrosła o 0,9%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 1% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.

W październiku 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3748,80 EUR/t, tj. była o 4,1% wyższa niż w październiku 2014 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w październiku br. była o 0,2% wyższa niż we wrześniu 2015 r. W październiku 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 3649,80 EUR/t (4100,60 USD/t), tj. była o 30,5 % niższa niż rok wcześniej, i jednocześnie o 8,3% niższa w stosunku do ceny z września 2015 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +3%.

Ponadto w październiku 2015 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1873,60 EUR/t. Była ona o 16% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2242,30 EUR/t (2519,20 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zwiększyła się o 1,5%, natomiast miesięcznym spadła o 1,6%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 0,3%, natomiast m/m obniżyła się o 0,6%.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu