Pełniący obowiązki prezesa Krajowego Stowarzyszenia Producentów Cukru Ukrainy „Ukrsugar” Nazar Mychajłowin przekazał informacje dotyczące powierzchni zasiewów buraków cukrowych, gotowości cukrowni do sezonu produkcyjnego cukru i potencjału eksportowego cukru. - Prognozy na bieżący rok nie tylko się sprawdziły, ale wręcz przekroczyły oczekiwania. Jeśli w przededniu siewu spodziewaliśmy się 239 000 ha powierzchni zasiewów buraków cukrowych, to obecnie, według Ministerstwa Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy, mamy 249 900 ha. To więcej niż w przedwojennym roku 2021, kiedy na Ukrainie uprawiano 220 tys. hektarów buraków – stwierdza Mychajłowin.
Pomimo niemal dwutygodniowego opóźnienia w siewach, spowodowanego niesprzyjającymi warunkami pogodowo-klimatycznymi, sezon wegetacyjny buraków cukrowych jest obecnie zadowalający i można powiedzieć, że jest na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznych wskaźników. Spodziewamy się dobrych plonów. Dziś jednak jest jeszcze za wcześnie na ostateczne wnioski, gdyż sezon trwa i wszystko będzie zależeć od dalszych warunków pogodowych i klimatycznych. Plony buraków cukrowych w bieżącym roku prognozuje się na poziomie 500-550 t/ha. Zawartość cukru, zdaniem członków Stowarzyszenia, również odpowiada wskaźnikom ubiegłorocznym — od 14,5 do 16-17%.
W tym roku sezon zbiorów buraków cukrowych rozpoczął się 20 sierpnia w obwodach winnickim i czerkaskim. Na dzień dzisiejszy w kraju działają już dwie cukrownie, jedna w Winnicy i jedna w obwodzie czerkaskim. Buraki cukrowe będą przetwarzane w 30 cukrowniach. Do ubiegłorocznych przedsiębiorstw dołączyło kolejnych siedem cukrowni, z czego trzy zlokalizowane są w obwodzie kijowskim, dwie w obwodzie żytomierskim, jedna w chmielnickim i jeszcze jedna w obwodzie tarnopolskim.
Na początku wojny na pełną skalę w obwodzie charkowskim znajdowała się jedna cukrownia pod okupacją. Na Ukrainie nie ma obecnie okupowanych cukrowni. Obwód charkowski nie siał buraków cukrowych, gdyż ziemie nie zostały całkowicie rozminowane. Dlatego cukrownie w tym regionie nie będą działać.
Przy sprzyjających warunkach pogodowych na Ukrainie w tym roku zbiory buraków cukrowych mają wynieść 13 mln ton, co zapewnia optymalne godziny pracy przedsiębiorstw. W zależności od daty uruchomienia większość cukrowni zakończy sezon produkcji cukru przed Nowym Rokiem, a niektóre cukrownie planują rozpocząć działalność w pierwszej dekadzie 2024 roku.
Eksport cukru jest jedną z głównych dróg rozwoju przemysłu cukrowniczego. „Ukrsugar” podtrzymuje prognozę „Astarty-Kijów”, ponieważ ożywienie eksportu jest dziś ważną kwestią dla cukrowni. Wolumeny produkcji cukru w sezonie 2022/2023 w pełni odpowiadają potrzebom krajowego rynku i tworzą potencjał eksportowy na poziomie co najmniej 600 tys. ton.
Przypomnijmy jednak, że Gabinet Ministrów Ukrainy uchwałą z 5 czerwca br. zakazał eksportu cukru do 15 września. Producenci mają nadzieję, że zakaz ten zostanie uchylony i w wznowiony zostanie eksport cukru do krajów Unii Europejskiej. Obecnie Ministerstwo Gospodarki Ukrainy, Ministerstwo Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy oraz Stowarzyszenie „Ukrsugar” opracowują mechanizm eksportu cukru dla ukraińskich eksporterów. „Ukrsugar” poinformował, że pozwolenia na eksport do Rumunii uzyskały przedsiębiorstwa przemysłu cukrowniczego, a nie handlowcy.
- Ukraiński przemysł cukrowniczy jest zorientowany na eksport. Zdolności produkcyjne cukrowni w kraju są w stanie wyprodukować do 2 mln ton cukru, zaspokajając jednocześnie potrzeby rynku krajowego i tworząc potencjał eksportowy. Do tego jednak konieczne jest wejście na rynki zagraniczne. W związku z zawieszeniem Black Sea Grain Initiative krajowi rolnicy już w tym roku wykazują zainteresowanie produkcją buraków cukrowych, czego nie obserwuje się od sześciu lat. Jednocześnie rząd musi ułatwić wyszukiwanie szlaków logistycznych i krajów-importu naszego cukru. Produkcja cukru na Ukrainie może być obiecująca, jeśli pojawią się rynki zbytu i rozwiązanie kwestii szlaków logistycznych. Przemysł jest gotowy na sezon produkcyjny. Przedsiębiorstwa samodzielnie podejmują wszelkie niezbędne działania, aby pokonać wyzwania i zagrożenia w sezonie cukrowniczym 2023/2024. Przy sprzyjających warunkach na rynku światowym i poprawie szlaków logistycznych, buraki cukrowe i producenci cukru na Ukrainie przygotowują się do kolejnej kampanii siewnej w 2024 roku, wierzą w zwycięstwo Sił Zbrojnych Ukrainy, z nadzieją i nadzieją patrzą w przyszłość dalszy rozwój krajowego przemysłu cukrowniczego i jego potencjału eksportowego – czytamy w portalu Ukr Agro Consult.