W ostatnią środę (22.06.br.) Niemcy podrzucili swoją cenę o kolejne 3 euro centy, co w połączeniu z Brexitem i słabnącą złotówką przełożyło się bezpośrednio na kolejne podwyżki w Polsce.
Analityczne źródła niemieckie informują o przewidywanym spadku podaży świń w drugiej połowie roku, co raczej powinno zniwelować ewentualne skutki słabnącego zwykle w wakacje popytu na wieprzowinę.
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 27.06.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 4,00 do maksymalnie 5,30 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,90-6,85 zł/kg.
Cenę minimalną i maksymalną żywca przez tydzień (tj. od poniedziałku, 20.06.2016 r.) utrzymano. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,82 zł/kg (na podstawie 38 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,71 zł/kg.
W sobotę (25.06.2016 r.) ostawiając partię 200 szt. w województwie podlaskim można było uzyskać cenę nawet 5,45 zł/kg (mięsność 58,5%, średnia waga 117 kg). Wg nieoficalnych informacji maksymalne ceny transakcyjne osiągają poziom 5,50 zł/kg w wadze żywej.
Cena minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni wzrosła o + 0,10, maksymalna o + 0,10 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 34 cenników firmowych) to 6,42 zł/kg. Tydzień temu było to 6,26 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,10-3,70 zł/kg (średnia 2,80 zł/kg na podstawie informacji z 32 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,66 zł/kg.
W Danii w 26. tygodniu 2016 roku cena została utrzymana na poziomie 10,20 DKK/kg (6,10 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (22.06.) tuczniki podrożały i kosztują obecnie 1,60 EUR/kg (7,12 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych (osłabieniu złotego po referendum w Wielkiej Brytanii) oraz realnych podwyżek odnotowano wzrost w Danii o + 0,07 zł/kg oraz w Niemczech o + 0,22 zł/kg.
Ceny tuczników w 2014 roku
Dwa lata temu (poniedziałek, 30.06.2014 r.) żywiec kosztował 4,50-5,80 zł/kg (średnia 5,28 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 6,40-7,40 zł/kg (średnio 7,02 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,70-4,00 (średnio 3,21 zł/kg). W Niemczech (przy euro: 1 euro = 4,1609 zł) tuczniki kosztowały 1,78 euro/kg (7,41 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie 1 DKK = 0,5581 zł) 11,20 DKK/kg (6,25 zł/kg).
1 EUR = 4,4485 zł;
1 DKK = 0,5981 zł;
wg NBP z dnia: 27.06.2016 r.
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni rok |
|
Żywiec |
4,00 - 5,30 |
4,00 - 5,30 |
3,70 - 5,00 |
3,50 - 4,70 |
Klasa E na wbc |
5,90 - 6,85 |
5,80 - 6,75 |
5,30 - 6,37 |
4,90 - 5,75 |
Maciory |
2,10 - 3,70 |
2,10 - 3,20 |
2,00 - 3,20 |
2,00 - 2,70 |
Dania |
10,20 |
10,20 |
9,70 |
9,60 |
Niemcy |
1,60 |
1,57 |
1,48 |
1,40 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory