W pierwszym kwartale br. duński eksport mięsa wieprzowego obniżył się o 6% w skali roku do ok. 273 tys. ton. Z uwagi na 3% spadek cen, wartość wywozu była o 9% niższa i wyniosła 528 mln EUR. Największymi odbiorcami duńskiej wieprzowiny były kraje unijne, jednak wielkość dostaw spadła o 14% do ok. 186 tys. ton, w największym stopniu do Włoch, Niemiec i Polski.
Zwiększyły się jedynie nieznacznie wysyłki do Wielkiej Brytanii. Wysyłki poza UE wzrosły o 15% do ok. 87 tys. ton, głównie za sprawą Chin, gdzie dostawy zwiększyły się ponad dwukrotnie. Więcej duńskiej wieprzowiny zakupiła również Japonia, spadł natomiast wywóz do Australii i USA.
W ciągu pierwszych trzech miesięcy br. obniżył się również eksport żywej trzody chlewnej z Danii – o 2% do ok. 3,1 mln szt. Wywóz do Polski był stabilny, zmniejszyły natomiast znacznie zakupy Niemcy. Wprowadzenie w kwietniu 2015 r. unijnych przepisów z zakresu oznaczania kraju pochodzenia (COOL) miało wpływ na handel żywcem.
Źródło: FAMMU/FAPA