Analistycy banku BGŻ BNP Paribas w cotygodniowym raporcie zaznaczają, że od wejścia Polski do UE zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce wykazywało tendencje wzrostowe, co miało związek m.in. z rosnącą produkcją drobiu i z większą intensyfikacją żywienia zwierząt.
- Jednak w sezonach 2012/13 i 2013/14, ze względu na wzrost cen, tendencje te się odwróciły. W ostatnim sezonie 2014/15 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce wzrosło. Wg szacunków IERiG Z, opublikowanych w październikowym raporcie ”Rynek pasz”, wyniosło ono 3,6 mln t wobec 3,3 mln t w sezonie 2012/13 i 3,1 mln t w sezonie 2013/14 - dowiadujemy się z dokumentu.
- O ile w konsumpcji analizowanych surowców, podobnie jak w latach poprzednich, dominowały śruty oleiste z ok. 90-procentowym udziałem, o tyle zaszły dość duże zmiany w strukturze samych śrut. Przede wszystkim, nastąpił bardzo duży wzrost zużycia śruty rzepakowej, co było konsekwencją m.in. bardzo wysokiej krajowej produkcji i spadku cen tego surowca. Spadła natomiast konsumpcja śruty słonecznikowej - piszą specjaliści banku.
W raporcie czytamy także, że w rezultacie udział śruty rzepakowej w strukturze zużycia śrut ogółem zwiększył się do 26% (z 22% w sezonie poprzednim), a słonecznikowej spadł do 12% (16%). Udział śruty sojowej wyniósł ok. 38%. IERiGż prognozuje, że w bieżącym sezonie 2015/16 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się o 5% w stosunku do sezonu poprzedniego i wyniesie ok. 3,8 mln t. Stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut. Wzrostowi zużycia śruty sojowej będzie sprzyjał spadek jej cen, wynikający z poprawy uwarunkowań podażowo-popytowych na światowym rynku.
IERiGż spodziewa się także większej konsumpcji śruty rzepakowej, co, biorąc pod uwagę oczekiwany spadek krajowej produkcji, będzie możliwe jedynie wtedy, gdy nastąpi zmniejszenie eksportu tego surowca.
- Konsumpcja mączki rybnej pozostanie stabilna w relacji rocznej, natomiast spadek produkcji strączkowych pastewnych pociągnie za sobą dość istotne zmniejszenie zużycia ich nasion - podsumowują analitycy.