kps

skiba

CenyRolnicze
18 września 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8358 EUR EUR - 4.2691 GBP GBP - 5.0657 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Coraz gorsze prognozy zbioru rzepaku w UE.

Zbiory rzepaku w UE w sezonie 2011 "12 wyglądają coraz gorzej. Oil World kolejny raz zmniejszył prognozy produkcji, tym razem do 18,9 mln ton (wobec 19,5 mln ton prognozowanych przed miesiącem), czyli do najniższego poziomu od 4 lat. Największe straty spodziewane są u największych producentów, takich jak: Niemcy i Francja, chociaż dotknęły one również Wielką Brytanię, Polskę oraz Danię.

Zbiory rzepaku w Niemczech szacowane są aktualnie na poziomie około 4,7 mln ton, wobec 5,8 mln ton sezon wcześniej, natomiast we Francji przewiduje się 4,7 mln, czyli o 0,1 mln ton mniej niż sezon wcześniej. W Wielkiej Brytanii Oil World prognozuje zbiory na poziomie ok. 2,3 mln ton w stosunku do 2,2 mln ton, a w Polsce  na 1,8 mln ton wobec blisko 2,1 mln ton sezon wcześniej.

Najprawdopodobniej Czechy zbiorą tyle samo rzepaku co w roku ubiegłym, czyli 1,05 mln ton. Niewykluczone, że zbiory rzepaku w UE nie zostaną jeszcze bardziej okrojone, nawet do poziomu ok. 18,5 mln ton, ponieważ francuskie Ministerstwo Rolnictwa zmniejszyło prognozy nawet do 4,4 mln ton. Ponadto handlowcy prognozują mocniejsze redukcje dla Wielkiej Brytanii i Polski niż zakłada to raport Oil World. Prawdopodobnie podaż rzepaku w sezonie 2011/12 będzie o 5 mln ton mniejsza niż popyt, zatem trudno będzie zaspokoić popyt na olej i śrutę rzepakową. Ze względu na niedobory na całym świecie, import może zaspokoić zapotrzebowanie tylko częściowo, a jego wysokość prognozowana jest na 3,1 mln ton, czyli 0,6 mln ton więcej niż sezon wcześniej. Ukraina i Australia będą największymi eksporterami rzepaku do EE (dostarczą odpowiednio: 1,45 mln i 1 mln ton). Nie można wykluczyć, że import zbliży się do rekordowego 3,24 mln ton osiągniętego w sezonie 2008/09. Większy eksport możliwy jest z Rosji oraz Kanady. Spadek podaży będzie skutkować największym od 3 lat spadkiem przerobu do 21,3 mln ton wobec 22,5 mln ton rok wcześniej. Spadek przerobu zaowocuje mniejszą produkcją oleju rzepakowego i prawdopodobnie wzrostem jego importu z Europy Wschodniej i Kanady. Przemysł biodiesla stanie wobec trudności surowcowych i może częściowo skierować popyt zwłaszcza na olej sojowy i palmowy. Oczekiwany jest też wzrost importu biodiesla z Argentyny, Indonezji i Singapuru.

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu