W poniedziałek portal RASFF poinformował o wykryciu groźnych bakterii w porcjonowanych kurczakach z Czech. Mięso trafiło również na Słowację.
8 lipca RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) podał do wiadomości informację o wykryciu bakterii Salmonella enterica serotypu enteritidis w porcjonowanych kurczakach z Czech. Patogeny te są jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych u człowieka, w ekstremalnych przypadkach dorowadzając nawet do sepsy i zakażenia narządów węwnętrznych. Skażone produkty nie znajdują się już w sprzedaży.
Co ciekawe, czeskie media milczą na temat wykrytego zagrożenia w rodzimym produkcie. Szeroko publikują jednak artykuły na temat przypadków wykrycia Salmonelli w mięsie drobiowym pochodzącym z Polski i zagrożeniach z tym związanych.
Źródło:
https://ec.europa.eu/food/safety/rasff_en