zm skiba

kojs

CenyRolnicze
13 maja 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9853 EUR EUR - 4.2977 GBP GBP - 4.9947 DKK DKK - 0.5760
Archiwum


10.05.2024 13:19 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,70 zł/kg, średnia: 8,18 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

10.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (-1,63%), kukurydza CZE24: 207,75 (+2,47%), rzepak SIE24: 482,00 (+1,31%)

09.05.2024 SPRZEDAM 20 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

07.05.2024 SPRZEDAM 40 JAŁÓWEK, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 790 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

07.05.2024 SPRZEDAM 11 KRÓW, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, mazowieckie, garwoliński, 08-480, tel.: 509 221 042

Sprzedam polskiego warchlaka-500/1000szt, waga 30kg, zaszczepione, transport, kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Czy algi mogą zastąpić mięso? Tego chcą „amerykańscy naukowcy”

Redakcja
mięso, algi, glony

Charles Greene, profesor w Departamencie Nauk o Ziemi i Atmosferze na nowojorskim Cornell University uważa, że rozwiązaniem problemu z dostępem do żywności na Ziemi mogą być glony. Badacze przekonują, że do 2050 r. glony zaspokoiłyby "ponad 100 proc. globalnego zapotrzebowania na białko". 

 

- Greene, wraz z zespołem naukowców przekonuje, że regiony przybrzeżne globalnego południa mogą stać się spichlerzem świata przez kultywowanie glonów morskich. Glony miałyby wypełnić "lukę białkową" w diecie, a jednocześnie zmniejszyć negatywny wpływ produkcji żywności na środowisko – czytamy w publikacji Rzeczpospolitej, która powołuje się na amerykańskiego Newsweeka.

 

Badacze przekonują, że do 2050 r. glony zaspokoiłyby "ponad 100 proc. globalnego zapotrzebowania na białko". Zespół Greene'a podkreśla, że w przypadku niektórych gatunków glonów nawet 40 proc. ich masy stanowi białko. Glony dostarczają też mikroelementów takich jak witaminy, minerały, antyoksydanty i kwasy omega-3. - W odróżnieniu od roślin lądowych, mikroalgi mogą dostarczyć kompletnego pakietu składników odżywczych dla ludzi - mówi Greene w rozmowie z amerykańskim "Newsweekiem".

 

Pełna treść publikacji „Rzepy” znajduje się tutaj – kliknij.

 

 

Źródło: www.rp.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu