kojs

kps

CenyRolnicze
18 września 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8358 EUR EUR - 4.2691 GBP GBP - 5.0657 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

modele rolnicze

modele rolnicze

Wielu Niemców unika wieprzowiny z importu. Za rodzime mięso są skłonni zapłacić więcej

Redakcja
Niemcy, import, wieprzowina

Z badań przeprowadzonych wśród niemieckich konsumentów wynika, że ​​prawie 40 procent Niemców chciałoby jeść mięso z własnego kraju.

 

Na potrzeby Vion Consumer Monitor grupa Vion Food zleciła przeprowadzenie badania przez Consumer Panel Services GfK w marcu i kwietniu tego roku. Wynika z nich, że mięso z Niemiec cieszy się popularnością prawie 40 proc. ankietowanych Niemców, a 38 proc. twierdzi, że świadomie unika mięsa importowanego. W sondażu 61 procent zgodziło się ze stwierdzeniem: „Jestem skłonny wydać więcej pieniędzy na mięso z mojego regionu”. 

 

 

Ogólnie rzecz biorąc, dla 44 procent cena nadal odgrywa ważniejszą rolę niż na przykład pochodzenie regionalne. Dla niemieckich respondentów najważniejszym kryterium zakupowym jest „dobra jakość”. 65 procent woli mięso wyprodukowane w sposób zrównoważony. Ponadto 60 procent przy zakupie mięsa chce informacji na temat hodowli zwierząt. Po „dobrej jakości” istotna jest „świeżość produktów”. W dalszej kolejności plasuje się „dobry stosunek ceny do jakości” i „dobry wybór z regionu”.

 

Spadek spożycia mięsa

 

Oczekuje się, że spadające już spożycie mięsa na mieszkańca w Niemczech będzie kontynuowane w nadchodzących latach. Tak szacuje ponad połowa uczestników badania. Jako powody podają zdrowie, zrównoważony rozwój, możliwe podwyżki podatków i ogólny wzrost cen. Spośród respondentów 68 proc. nadal chce regularnie jeść mięso. Udział w grupie badawczej, która uważa mięso za niezbędny element diety, wynosi 64 proc., a 55 proc. zgadza się również ze stwierdzeniem, że jedzenie mięsa jest zdrowe.

 

Jednak drugi raz z rzędu tylko 10 proc. (2023: 9 proc.) Niemców zgadza się ze stwierdzeniem, że oczekiwane standardy jakości (np. higiena i dobrostan zwierząt) w dużych rzeźniach są wyższe niż w małych. Jednak według Vion to właśnie te firmy stale podnoszą standardy w branży poprzez rygorystyczne kontrole i własne wysiłki.

 

- Powraca zaufanie społeczne do mięsa jako naturalnego pożywienia i jego prawa do istnienia w ramach zbilansowanej diety – mówi Wilhelm Habres, dyrektor sprzedaży krajowej Vion w Niemczech, który od początku jest odpowiedzialny za Vion Consumer Monitor. - Musimy teraz opierać się na tym jako cała branża, przy wiążącym wsparciu polityków i aktywnie pracować nad przełamaniem uprzedzeń w społeczeństwie. We wszystkich naszych lokalizacjach przywiązujemy dużą wagę do regionalizmu, dobrostanu zwierząt i bezpieczeństwa żywności. Nasze drzwi są otwarte, aby każdy mógł na własne oczy zobaczyć, jak wdrażamy i chronimy nasze wysokie standardy.

 

 

Źródło: Pig Business

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu