Pomimo zachodnich sankcji i utracie ważnych rynków eksportowych, rosyjski sektor wieprzowy ma się coraz lepiej. W drugiej połowie 2022 roku eksport wieprzowiny w Rosji znacząco wzrósł, wracając do poziomów sprzed wojny.
Eksport na rynki azjatyckie
Pierwsza połowa 2022 roku była ciężkim okresem dla rosyjskich producentów wieprzowiny. Zachodnie sankcje znacząco ograniczyły eksport produktu – był o prawie 25% niższy w porównaniu z tym samym okresem w 2021 roku. Poza tym krajowa konsumpcja była na dość niskim poziomie. Producenci nastawiali się na długi, pogłębiający się kryzys w sektorze.
Jednak przewidywania te się nie sprawdziły. W drugiej połowie 2022 roku eksport wieprzowiny zaczął wzrastać i doganiać wartości notowane w roku 2021. Rosja wyeksportowała ok. 175-180 tys. ton wieprzowiny. W 2021 roku odnotowano eksport na poziomie 190 tys. ton wieprzowiny, różnica nie była więc duża. Rosja zachodnie rynki w dużej części zastąpiła rynkami azjatyckimi. Usprawniła tam logistykę, dostawy oraz systemy płatności za swoje produkty, co pozwoliło znacznie zwiększyć sprzedaż. Dalszy wzrost eksportu będzie dla Rosji możliwy, jeśli na jej wieprzowinę otworzy się rynek chiński.
Wyższa konsumpcja napędza produkcję
W okresie od stycznia do października 2022 roku rosyjska produkcja wieprzowa wzrosła o 7,8% (313 tys. ton) więcej w porównaniu z tym samym okresem w roku 2021. Wzrost ten w duże mierze był spowodowany gwałtownym wzrostem konsumpcji krajowej. Do większej konsumpcji wieprzowiny przyczyniły się m.in. hojne świadczenia socjalne od rządu na rzecz ubogich rosyjskich rodzin, które przeznaczają je głównie na żywność. Do wzrostu popytu przyczynił się również spadek cen hurtowych i detalicznych. Przewiduje się, że rentowność produkcji wieprzowej w Rosji pozostanie stabilna w 2023 roku. Epidemia afrykańskiego pomoru świń dotyka tam głównie drobnych hodowców.
Na podstawie:
Pig Progress