Kraj: Cena w zakładach ubojowych wzrosła średnio o 10 groszy za kilogram wbc. Podaż żywca jest niska w większości województw. Jest to związane z mniejszym pogłowiem świń w kraju, sezonowymi niższymi przyrostami, wysokim kursem Euro, który powiązany jest z opłacalnością importu żywca z Zachodu.
Niektórzy producenci żywca zaczęli sprzedawać tuczniki powyżej 7,00 zł za kg wbc. Zakłady ubojowe chcąc zahamować tempo wzrostu cen zmniejszają uboje. Z drugiej strony uaktywniają się ośrodki wczasowe a sezon wakacyjny wyzwala większą konsumpcję wieprzowiny. Cena będzie jeszcze rosła ze względu na wzrost ceny niemieckiej. W notowaniach KZP-PTCH w 27 tygodniu cena wzrosła o 9 groszy i wyniosła 5,48 zł/kg żywca.
UE: W krajach Unii Europejskiej postępuje wzrost cen. W bieżącym tygodniu niska podaż żywca pozostaje dalej główną przyczyną tych wzrostów.
Za wyjątkiem notowań z Holandii, w pozostałych krajach unijnych cena podążała za trendem niemieckim wykazując wzrosty. Liczba ubojów oraz waga ubojowa tuczników spada. Ma to związek z wysokimi temperaturami powietrza (szczególnie na południu Europy) powodującymi niższe przyrosty dzienne zwierząt.
Nastroje na rynku Niemieckim są optymistyczne. Aukcja internetowa w Niemczech winduje ceny w górę. Na kolejnych aukcjach w dniu 1 i 5 lipca br. uzyskano odpowiednio średnie ceny 1,69 i 1,70 €/kg wbc. Znalazło to potwierdzenie w notowaniach w dniu 6/7/2016 w Niemczech, gdzie cena wzrosła o 3 centy do wysokości 1,66 €/kg wbc.
USA: Podaż tuczników USA jest na podobnym poziomie jak rok temu. Dobrą wiadomością jest to, że obecna cena jest na poziomie $83,23 za 100 funtów, a rok temu wynosiła $75,91%, co stanowi ok. 7% więcej lub $15 więcej za tucznika. Wierzymy, że eksport wieprzowiny do Chin będzie utrzymywał wysoką cenę.
Źródło: kzp-ptch.pl