kps

skiba

CenyRolnicze
16 września 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8438 EUR EUR - 4.2753 GBP GBP - 5.0694 DKK DKK - 0.5729
Archiwum


16.09.2024 13:27 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,15-8,80 zł/kg, średnia: 8,44 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

16.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 221,00 (-1,78%), kukurydza LIS24: 202,75 (-1,34%), rzepak LIS24: 457,00 (+0,11%)

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

12.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 400 kg, zachodniopomorskie, gryficki, 72-300, tel.: 733 130 156

13.09.2024 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 57%, kujawsko-pomorskie, inowrocławski, 88-160, tel.: 517 079 795

11.09.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, ostrowski, 63-460, tel.: 665 554 355

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

Konsumpcja z pszenicy B-klasowej. Czy to możliwe?

Radek Nowicki
konsumpcja, pszenica, b-klasa

Jakość wyprodukowanego ziarna pszenicy zależy nie tylko od genetyki odmian, ale także od warunków środowiskowych i odżywienia roślin. Poszczególne grupy jakościowe pszenic charakteryzują się wymaganiami w zakresie kilku cech, a niespełnienie chociaż jednej z nich, skutkuje obniżeniem przypisanej klasy.

 

Utrzymanie konsumpcyjnej jakości pszenicy w tym roku było wyjątkowo trudne. Wysokie opady i obniżona aktywność promieni słonecznych po kwitnieniu pszenicy zwykle nie sprzyjają uzyskaniu parametrów jakościowych. Podobnie, wysokie parametry konsumpcyjne ciężko utrzymać pryz wysokich plonach, bo kluczowe cechy zostają „rozcieńczone” w dużej masie plonu.

 

Białko to nie wszystko

 

Wyprodukowanie pszenicy spełniającej wymagania jakościowe nie kończy się na wysokiej zawartości białka. Jest to jeden z wymaganych elementów, ale tak samo ważny jak pozostałe cechy jakościowe: gęstość w stanie zsypnym, liczba opadania, zawartość glutenu, wskaźnik sedymentacji, wydajność i wodochłonność mąki, energia i rozmiękczenie ciasta oraz objętość chleba. Nie wszystkie te parametry są badane przy skupie ziarna, ale wszystkie są oceniane przy klasyfikacji jakościowej odmian. O ile na zawartość białka mamy bezpośredni wpływ przez wysokość nawożenia azotowego, tak np. liczba opadania zależy od przebiegu warunków pogodowych do czasu zbioru. Parametr ten określa aktywność enzymów w ziarnie pszenicy. Wymagania jakościowe dla pszenicy konsumpcyjnej mówią o wymaganej liczbie opadania powyżej 220-250 sek. Oznacza to średnią aktywność enzymów. Nie jest pożądana także zbyt wysoka liczba opadania powyżej 350 sekund, ponieważ wówczas aktywność enzymów jest bardzo niska, a mąka słabo wyrasta. Obniżenie tego parametru powodują opady w momencie, gdy zboże jest już dojrzałe. Zachodzące wówczas procesy życiowe uaktywniają enzymy, a przydatność wypiekowa mąki spada. Gęstość ziarna jest wypadkową celności ziarna i jego ciężaru. Im wyższa gęstość, tym wyższy MTZ i lepsza przydatność do przerobu. Dla ziarna konsumpcyjnego minimalna gęstość w stanie zsypnym to 76 kg/hl.

 

nawozenie azotowe zawartosc bialksa radek nowicki cenyrolniczE pl

Fot.1. Zawartość białka w nasionach zależy od wysokości nawożenia azotowego i jego przyswojenia przez rośliny.

 

Pszenica B-klasowa to nie pasza

 

Przez stosowane do niedawna nazewnictwo klas pszenic, utarło się przeświadczenie, że tylko dwie pierwsze są pszenicami jakościowymi. Obecnie zarówno pszenica elitarna chlebowa (E), jak i jakościowa chlebowa (A) mają w sobie przymiotnik charakteryzujący ich przeznaczenie, podobnie jak pszenica klasy B – chlebowa. Aby odmiana została sklasyfikowana do danej grupy, musi spełnić minimalne wartości cech wymienionych wcześniej określonych dla danej klasy. Może się zdarzyć, że dana odmiana będzie spełniała wymagania np. dla zawartości białka, liczby opadania i gęstości dla klasy E, ale zawartość glutenu lub inny parametr będzie niższy niż w granicach przewidzianych dla klasy A i automatycznie taka odmiana spadnie z oceną do klasy B. Zazwyczaj łatwiej jest wyprodukować ziarno pszenicy konsumpcyjnej z odmian zaliczanych do klas E i A, ponieważ jest wyższy margines wymaganych od nich walorów jakościowych i nieznaczne pogorszenie któregoś z nich nie poskutkuje od razu niespełnieniem wymagań jakościowych. W odmianach z grupy B ten zapas ten jest niższy, i w mniej sprzyjających warunkach środowiskowych może okazać się, że któraś z cech jakościowych nie spełnia minimalnych wymagań w skupie. Z tego powodu wybierając do siewu pszenicę B klasową, warto dobrze zapoznać się z jej specyfikacją, z jakiego powodu została zaliczona do tej klasy, czy to z powodu podstawowych cech ziarna, czy wartości wypiekowej mąki, która nie jest testowana w skupach. Jeśli podstawowe parametry jakościowe odpowiadają wyższej grupie, hodowca bardzo chętnie dzieli się tymi informacjami i umieszcza w opisie odmiany. 

 

pszenica konsumpcyjna b klasa nowicki radek cenyrolnicze pl

Fot.2. Z odmiany pszenicy klasy B można otrzymać ziarno konsumpcyjne, jest to jednak trudniejsze, szczególnie w mniej sprzyjających warunkach pogodowych.

 

Plon nie idzie w parze z jakością

 

Kolejną przyczyną trudniejszego do uzyskania jakościowych parametrów z odmian pszenic zaliczanych do klasy B jest wyższe ich plonowanie od pozostałych grup. Dlatego bardzo ważne, dla uzyskania z nich ziarna konsumpcyjnego jest wyższe nawożenie. Zawartość białka w nasionach jest bezpośrednio modyfikowana nawożeniem azotowym oraz środowiskowymi możliwościami jego wykorzystania. Należy sobie uświadomić, że w nasionach pszenicy z 13% zawartością białka i plonie 8 t/ha, zgromadzone jest 166,4 kg czystego azotu! Każdy kolejny dodatkowy procent białka przy tym plonie to 12,8 kg N/ha Do tego należy doliczyć azot zgromadzony w pozostałych częściach rośliny, wynoszący średnio 30 kg N/ha. Pamiętać trzeba także, że stosowane nawozy nie są w pełni wykorzystywane przez rośliny, ponieważ część składnika ulega stratom w postaci wymywania i ulatniania. W drugą stronę, w glebie zawsze znajdują się pewne ilości azotu uwalniane na skutek mineralizacji resztek roślinnych, z którego korzystają uprawy w czasie wegetacji. Wykorzystanie azotu, a więc pośrednio zawartość białka zależy także od innych składników, jak np. siarka, która odpowiada za wiązania w niektórych kompleksach białkowych, oraz magnez i cynk, które odpowiadają za przemiany azotu i tworzenie białka przez rośliny. Uproszczony bilans wskazuje, że na wyprodukowanie 8 ton pszenicy konsumpcyjnej wymagane jest minimum 200 kilogramów azotu pochodzącego ze wszystkich źródeł – nie tylko nawożenia, ale także zasobności gleby i mineralizacji resztek. Dlatego łatwiej jest uzyskać nasiona jakości konsumpcyjnej z mniej plennych odmian, ponieważ przy takiej samej ilości azotu możemy wyprodukować np. 6 ton ziarna o zawartości 14% białka, lub 7,7 tony ziarna o zawartości 11% białka. W tym momencie należy także przeliczyć, czy różnica w cenie między pszenicą konsumpcyjną a paszową jest warta dodatkowych nakładów.

Radek Nowicki
Autor: Radek Nowicki
Pasjonat rolnictwa i nauki. Łączę oba te zainteresowania pracując w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym jako Specjalista ds. Doświadczalnictwa, oraz ucząc się w Szkole Doktorskiej UTP w dyscyplinie Rolnictwo i Ogrodnictwo. Tematem, którym się zajmuję to nowinka w postaci grochu ozimego i jego mieszanek z zbożami. Szczególnie interesuje mnie uprawa roślin, coraz dokładniejsze poznawanie i wyjaśnianie ich potrzeb. Dążę do tego, aby nauka ułatwiała pracę rolnikom, wskazywała nowe kierunki działań przynosząc zyski im i środowisku.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu