kps

kojs

CenyRolnicze
10 września 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8798 EUR EUR - 4.2827 GBP GBP - 5.0770 DKK DKK - 0.5740
Archiwum


10.09.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 188,75 (-2,71%), kukurydza LIS24: 200,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 463,25 (-1,07%)

09.09.2024 14:18 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,90-9,00 zł/kg, średnia: 8,34 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

08.09.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, ostrowski, 63-460, tel.: 665 554 355

08.09.2024 SPRZEDAM 2 TUCZNIKI, 120 kg, 57%, lubelskie, łukowski, 21-421, tel.: 500 572 392

08.09.2024 SPRZEDAM 25 T OWSA KONS., trans. firmowy, podlaskie, Suwałki, 16-400, tel.: 668 003 477

08.09.2024 SPRZEDAM 1000 T PSZENICY KONS., trans. rolnika, pomorskie, tczewski, 83-140, tel.: 609 002 159

08.09.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-405, tel.: 692 387 052

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Dłuższe życie niosek się opłaca. Jak utrzymać wysoką produkcję po 80. tygodniu życia ptaków?

Martyna Frątczak

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie wydłużeniem cyklu produkcyjnego w hodowli niosek. Dłuższe życie tych ptaków przynosi liczne korzyści. Zwiększenie liczby jaj, które kura znosi w ciągu swojego życia, ma pozytywny wpływ na rentowność gospodarstw i zmniejszenie śladu węglowego. Jest również ważne z perspektywy dobrostanu ptaków i etyki, na co konsumenci zwracają coraz większą uwagę. Przyjrzyjmy się, dlaczego warto wydłużyć okres wykorzystania produkcyjnego niosek – oraz w jaki sposób to osiągnąć.

Korzyści dla hodowców

Dłuższy cykl produkcyjny niosek oznacza większą liczbę jaj wyprodukowanych przez jedną kurę, co pozwala na rozłożenie kosztów chowu w czasie. Standardowo kury nioski utrzymywane są zaledwie przez 70-80 tygodni, co pozwala na uzyskanie około 360 jaj na kurę. Nowoczesne strategie hodowlane, oparte na odpowiedniej genetyce i zarządzaniu, pozwalają jednak na wydłużenie tego cyklu do aż 100 tygodni, co skutkuje produkcją nawet 500 jaj na jedną nioskę. To oznacza, że rolnicy mogą zwiększyć swoje zyski przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów jednostkowych przypadających na jajko.

Warto również podkreślić, że dłuższe życie niosek oznacza mniejszą potrzebę częstego odnowienia stada. Koszty wychowu młodych kurcząt i przygotowania ich do produkcji są znaczne, dlatego im dłużej nioski mogą efektywnie produkować, tym bardziej opłacalna staje się ich hodowla. Dłuższy cykl produkcyjny pozwala także na lepsze wykorzystanie inwestycji poczynionych na etapie odchowu piskląt, co jest ważne dla rentowności gospodarstwa.

Zdrowie i odpowiednie żywienie: klucz do sukcesu

W hodowli nastawionej na długowieczność ważny jest dobór ptaków o odpowiedniej genetyce. To jednak nie wszystko. Kluczowym czynnikiem wpływającym na sukces dłuższych cykli produkcyjnych niosek jest ich odpowiednie żywienie. Wydłużenie życia niosek wymaga innego podejścia do ich diety, ponieważ starsze ptaki mają inne potrzeby niż młodsze. Przedłużenie cyklu produkcyjnego niosek wymaga więc precyzyjnego zarządzania ich żywieniem na różnych etapach życia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze wskazówki w tym temacie:

  1. Faza odchowu (0-17 tygodni)

Najważniejszym momentem w życiu niosek, który zdecyduje o ich długowieczności, jest faza odchowu. W tym czasie organizmy młodych kur przechodzą intensywny rozwój fizyczny, a ich zapotrzebowanie na wysokiej jakości białko oraz energię jest bardzo duże. Jednocześnie układ pokarmowy ptaków nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Dlatego należy zapewnić im dobrze zbilansowaną dietę bogatą w łatwo przyswajalne składniki odżywcze, które będą wesprą rozwój szkieletu, przewodu pokarmowego i przygotują organizm ptaków do intensywnej produkcji jaj.

  1. Faza wczesnego znoszenia jaj (18-40 tygodni)

W okresie, w którym nioski rozpoczynają produkcję jaj mają bardzo wysokie wymagania żywieniowe, z dużym zapotrzebowaniem na energię i wapń. Występuje wtedy duże ryzyko problemów z układem pokarmowym. Z tego względu w tym okresie zaleca się zwiększenie podaży wapnia i strategie poprawiające apetyt ptaków oraz wspierające zdrowie układu pokarmowego.

  1. Szczyt produkcji jaj

W tym okresie nioski mają największe zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Intensywna produkcja jaj stanowią wyzwanie dla ich organizmu: jest on pod presją, jeśli chodzi o wykorzystanie zasobów mineralnych. Ich niedobór może szybko doprowadzić do pogorszenia jakości skorupek jaj. W tym czasie ważne jest zapewnienie odpowiednio wysokiej podaży wapnia (we właściwej proporcji z fosforem w diecie), jak również wsparcie funkcji wątroby. Zaleca się stosowanie systemu żywienia, w którym ptaki otrzymują dwie różne diety w ciągu dnia.

  1. Utrzymanie produkcji i faza starzenia się ptaków (> 60 tygodni)

W miarę starzenia się niosek zmienia się ich zdolność do przyswajania składników odżywczych, zwłaszcza wapnia. Starsze ptaki mają tendencję do produkcji większych jaj, jednak ich skorupki mogą stać się bardziej kruche. Aby temu zapobiec, w diecie starszych niosek powinny być stosowane specjalne strategie żywieniowe, które zwiększają dostępność wapnia oraz innych niezbędnych składników odżywczych. Zaleca się podawanie ptakom dwóch różnych diet w ciągu dnia. Ważne jest uwzględnienie wsparcia funkcji wątroby i jelit, które narażone są w tym okresie na liczne problemy. Poza tym należy redukować stres w otoczeniu ptaków, na który są bardzo wrażliwe.

Kura pasza pixabay

Dłuższe życie niosek, a środowisko i konsumenci

Warto dodać, że dłuższe cykle produkcyjne niosek mają również bezpośredni wpływ na redukcję negatywnego wpływu hodowli na środowisko. Produkcja zwierzęca nieodłącznie wiąże się z emisją gazów cieplarnianych oraz zużyciem zasobów naturalnych, takich jak pasza czy woda.

Wydłużenie życia niosek sprawia, że mniejsza liczba kur potrzebna jest do zaspokojenia rosnącego popytu na jaja, co prowadzi do zmniejszenia ogólnego zużycia zasobów. Produkcja jaj w dłuższym cyklu oznacza również mniejsze zużycie zasobów oraz paszy na kilogram wyprodukowanych jaj. Dłuższe cykle pozwalają więc na bardziej efektywne wykorzystanie zasobów, co jest kluczowe w kontekście zrównoważonego rolnictwa.

Hodowla nastawiona na dłuższe życie ptaków może być pozytywnie odbierana przez wielu konsumentów, którzy poszukują produktów pochodzących z etycznej i zrównoważonej produkcji. Ważne są dla nich nie tylko aspekty środowiskowe, ale również dobrostan zwierząt. Jaja kur niosek, które "dłużej cieszą się życiem” w optymalnych warunkach mogą być atrakcyjnym produktem na rynku, za który hodowcy mogą otrzymywać wyższą cenę.

Dłuższe życie niosek przynosi więc wymierne korzyści na wielu poziomach. Rolnicy mogą cieszyć się większą rentownością, dzięki zwiększeniu liczby jaj produkowanych przez każdą kurę, podczas gdy środowisko naturalne zyskuje na zmniejszeniu zużycia zasobów i emisji gazów cieplarnianych. Konsumenci otrzymują z kolei produkty wysokiej jakości, pochodzące z bardziej zrównoważonych i etycznych praktyk hodowlanych.

 

kura brazowa leb portal ceny rolnicze pl

Źródła dostępne u autorki

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu