Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek – 28.02.2011 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,40 do maksymalnie 4,40 zł kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,55-5,40 zł "kg w cenniku podstawowym, bez premii.
Sugerowane wartości to: 4,70 zł kg na wagę żywą oraz 5,90 zł kg za klasę E na wbc (wartości netto). Cennik dotyczy partii 100 tuczników o mięsności ok. 56%.
W nadchodzącym tygodniu (28.02.-06.03.) notowania cen świń rzeźnych w Danii za wbc klasy E pozostaną bez zmian w stosunku do bieżącego tygodnia (21.02.-27.02.) i będą wynosić: 9,60 DKK, czyli 5,14 zł "kg (wg NBP z dnia 24.02.2011, 1 DKK= 0,5354 zł).
Sugerowane wartości to: 4,50 zł kg na wagę żywą oraz 5,80 zł "kg za klasę E na wbc ( wartości netto). Cennik dotyczy partii 100 tuczników o mięsności ok. 56%.
Zgodnie z LFR (szwedzka federacja rolników) od 03.01.2011 do 09.02. 2011 spośród 1200 zarejestrowanych gospodarstw hodowlanych 100 musiało zakończyć swą działalność.
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek – 21.02.2011 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,20 do maksymalnie 4,15 zł kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,58-5,30 zł kg w cenniku podstawowym, bez premii.
W nadchodzącym tygodniu (21.02.-27.02.) notowania cen świń rzeźnych w Danii za wbc klasy E pozostaną bez zmian w stosunku do bieżącego tygodnia (14.02.-20.02.) i będą wynosić: 9,60 DKK, czyli 5,03 zł "kg (wg NBP z dnia 17.02.2011, 1 DKK= 0,5240 zł). Jest to pierwszy tydzień stagnacji cen na tym rynku od 31.01.2011, kiedy te zaczęły systematycznie piąć się w górę od poziomu 8,80 DKK. Dane z dwóch największych duńskich koncernów mięsnych: Danish Crown oraz TiCan (wg Danish Meat Association).
Do 14 lutego br. przedsiębiorcy złożyli 81 wniosków na dopłatę do przechowywania 8,5 tys. ton wieprzowiny, w tym 4,5 tys. ton półtusz wieprzowych - podaje Agencja Rynku Rolnego.
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek – 14.02.2011 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,30 do maksymalnie 4,25 zł kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,77-5,30 zł "kg w cenniku podstawowym, bez premii.
Oficjalna cena sprzedaży tuczników zaproponowana przez hodowców i producentów na pierwsze 2 dni nowego tygodnia (14.02.-15.02.br.)wynosi: 4,40 zł kg na wagę żywą oraz 5,80 zł "kg za klasę E na wbc (wartości netto).
W nadchodzącym tygodniu (14.02.-20.02.) notowania cen świń rzeźnych w Danii za wbc klasy E podniosą się w stosunku do 6 tygodnia stycznia o 0,30 DKK: z pułapu 9,30 DKK do 9,60 DKK, czyli 0,16 zł kg do poziomu 5,05 zł "kg (wg NBP z dnia 10.02.2011, 1 DKK= 0,5264 zł). Dane z dwóch największych duńskich koncernów mięsnych: Danish Crown oraz TiCan (wg Danish Meat Association).
Redakcja czasopisma „Trzoda Chlewna” gorąco popiera rolników-producentów trzody chlewnej, którzy z inicjatywy dr Andrzeja Konarkowskiego postanowili, że w każdy piątek będą podawać na forum strony internetowej: www.trzoda-chlewna.com.pl swoją cenę sprzedaży tuczników w Polsce na poniedziałek i wtorek następnego tygodnia.
Trzeci już z rzędu wzrost cen skupu tuczników na wbc za klasę E (56 % mięsności) u naszych zachodnich sąsiadów, z 1,33 do 1,42 euro kg. 0,09 euro x 3,8684 zł (wg NBP z dnia 07.02.2011) to podwyżka rzędu: 0,35 zł kg.
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek – 07.02.2011 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych, wahają się w granicach: od 3,20 do maksymalnie 4,20 zł kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,70-5,15 zł "kg w cenniku podstawowym, bez premii.
Z inicjatywy producentów i hodowców trzody chlewnej , w dniu 04.02.br. na największym forum branżowym ustalono wspólnie orientacyjną i oficjalną cenę sprzedaży tucznika na pierwsze dwa dni nadchodzącego tygodnia (07.02. - 08.02.2011).
W nadchodzącym tygodniu (07.02.-13.02.) notowania cen świń rzeźnych w Danii za wbc klasy E podniosą się w stosunku do 5 tygodnia stycznia o 0,30 DKK: z pułapu 9,00 DKK do 9,30 DKK, czyli 0,16 zł kg do poziomu 4,89 zł "kg (wg NBP z dnia 03.02.2011, 1 DKK= 0,5254 zł). Dane z dwóch największych duńskich koncernów mięsnych: Danish Crown oraz TiCan (wg Danish Meat Association).